Elke Lutgerink (Leiden, 1982) en David Roosenberg (Weert, 1975)

Elke Lutgerink (Leiden, 1982) en David Roosenberg (Weert, 1975) maakten in 2015 een serie animaties. Ze werkten er gelijktijdig aan, ‘gewoon’ aan de eettafel. Het zijn bewegende tekeningen die op elkaar reageren en bijna te lezen zijn als een gesprek tussen de twee kunstenaars. Al tekenend ontmoetten ze elkaar in een soort droomtoestand, waarin ieder binnen zijn eigen kader blijft. Toch lijken de thema’s van de beelden onbewust in elkaar over te lopen. Op universeler vlak onderzoeken zij zo de grens tussen twee mensen. Die grens is altijd vloeibaar; soms lijk je samen bijna één wezen te zijn. Daarnaast heb je ook altijd een eigen identiteit. De ander kan nooit helemaal ervaren wat jij voelt en ervaart. Woorden schieten daarin vaak tekort.

Deze handgetekende animaties zijn verwant aan de traditionele betekenis van grafiek, omdat ze door hun gedigitaliseerde karakter eenvoudig te reproduceren zijn. Ieder frame is een tekening, en iedere tekening is in feite een reproductie van zijn voorganger, maar wijkt daar net een beetje van af, zodat het gaat bewegen. Stel, je drukt steeds dezelfde ets af. Dan wordt elke ets net even anders, doordat je de inkt nooit op dezelfde manier afslaat. Als je dan van elke ets een foto maakt, en je zet deze achter elkaar, krijg je een animatie.

Elke Lutgerink studeerde cum laude af aan de Maastricht Academy for Fine Art and Design, aan de afdeling Fashion Design. Ze werd genomineerd voor verschillende modeprijzen, waarvan ze er één won. Toch is ze zich daarna steeds meer toe gaan leggen op autonoom werk, waarbij ze het schemergebied tussen verschillende disciplines en materialen onderzoekt. Papier en textiel vormen meestal de basis van haar werk, maar ze transformeert deze aan de hand van zelf uitgevonden technieken zodat ze bijna niet meer als zodanig te herkennen zijn. Haar werk heeft daardoor een hoge mate van materialiteit. Lutgerink exposeerde op verschillende plekken in binnen-en buitenland, waaronder het Gemeentemuseum in Den Haag, Schunck en Paleis Oranienbaum, en laat werk zien op verschillende beurzen zoals PAN Amsterdam. Van juni tot en met oktober 2017 is haar werk te zien in de internationale tentoonstelling CODA Paper Art in het CODA museum, Apeldoorn.

David Roosenberg studeerde in 2004 af aan de afdeling Fine Art van de Maastricht Academy for Fine Art and Design, met een sterke focus op video en keramiek. Na deelgenomen te hebben aan een aantal groepsexposities bij onder andere Marres, Hedah en Centre Ceramique in Maastricht vertrok hij naar Berlijn, waar hij tot 2013 woonde en werkte. In Berlijn begon hij met het produceren van elektronische muziek, waar hij zich steeds verder in ontwikkelde. In 2017 komt zijn eerste single ‘Toto’ uit. Momenteel werkt David aan een geanimeerde videoclip en studeert hij aan de Faculty of Arts and Design in Education.

screenshot_mountain