Een terugblik op de exposities
Landschap 2.0 en 2.1

Het landschap in onze directe omgeving rond  Sittard-Geleen is een heel bijzonder en bovendien een kwetsbaar landschap. De gemeente grenst zowel aan België als Duitsland en is in dat opzicht tamelijk uniek. De landsgrenzen van Duitsland en België vervagen wellicht door het begrip Euregio maar worden nog altijd als grens ervaren. Met de Grensmaas aan de Belgische kant is ook een fysieke grens direct zichtbaar. Bij Sittard-Geleen begint het heuvelland met de Kollenberg als meest noordelijke heuvel. Het gebied wordt wel de poort naar Zuid-Limburg genoemd.

De contrasten in het landschap van Sittard-Geleen worden niet alleen als schoonheid ervaren. Dat schoonheid van de natuur eeuwig en altijd blijft en niet wordt aangetast is een illusie. Er is wel degelijk sprake van aantasting en verandering. De Staatsmijn Maurits in Geleen, het latere DSM, Nedcar en de containerhaven in Born hebben het gebied een ander aanzien gegeven.

Deze enorme diversiteit in het landschap was voor De Salon aanleiding om het landschap als thema voor deze expositie te kiezen. Uiteindelijk hebben meer dan 40 kunstenaars onder leiding van Marjo Boesten en Arjen van Prooijen de expositie vorm gegeven.

Klik hier voor een overzicht van deelnemende kunstenaars.