judith5-8

 

 

 

 

 

 

 

 

Judith Krebbekx

 

Het werk van Judith Krebbekx toont verhaallijnen uit de mythologie en oeroude religieuze vertellingen. Aan deze vertellingen koppelt Krebbekx haar eigen visie op de hedendaagse samenleving. Tijdens het maakproces richt ze zich enerzijds op het conceptuele (het zoeken naar de juiste compositie) en anderzijds op het expressieve (de wijze van het maken en het uitbalanceren van haar kenmerkende kleurkeuze). Dit geheel leidt tot haar zeer herkenbare stijl, zowel bij haar schilderijen alsook bij haar aquarellen en grafisch werk.
Voor de hier getoonde fotocollages liet ze zich inspireren door het landschap van de westelijke mijnstreek en de verhalen die er rond gaan en de verwijzingen naar beschermheiligen, zoals het verhaal van Pater Houben en de mythe van de Bokkenrijders. In Krebbekx’ ogen zijn deze verhalen een weldaad voor diegenen die troost zoeken en een inspiratiebron voor visueel ingestelde mensen, zoals zijzelf.

”Hier wil ik wonen!”, dacht ik als kunstenaar. In dit landschap. Tussen deze verhalen. Omringd door deze afbeeldingen en kapelletjes op iedere hoek. In dit gebied wil ik ronddwalen en “sprookjes” maken”, aldus Krebbekx.

 

En precies dat laatste heeft Krebbekx gedaan voor de serie prenten die ze hier tentoon stelt. Alle foto’s , gemaakt met collage- en druktechnieken afkomstig uit de grafiek, zijn geïnspireerd door het gebied rond Sittard en Geleen tijdens wandelingen door de heuvels, de dalen en de sprookjesachtige bossen: de bossen bij Sweikhuizen, de landerijen rond Windraak, de Kollenberg.

 

Judith Krebbekx studeerde aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten en aan de Rietveld Academie, beide te Amsterdam. Haar werk is in talloze toonaangevende kunstcollecties van musea en bedrijven opgenomen, zoals de Zuyderland Kunstcollectie, Bonnefantencollectie, collectie De Domijnen, kunstcollectie van ABN-AMRO, Sanquin en de Provincie Limburg. Verder ging ze op werkverblijf naar India, deed ze mee aan een uitwisselingsproject met Nederlandse en Zuid-Afrikaanse kunstenaars en was ze op werkverbljif in Spanje. Haar werk wordt getoond in binnen- en buitenland.

Schermafbeelding 2016-12-17 om 17.57.10