Roos van Geffen

Roos van Geffen (Nijmegen 1975) studeerde scenografie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Haar autonome werk was o.a. te zien in Palazzo Barolo in Turijn, bij Museum Tot Zover, waar in 2020 de overzichtstentoonstelling Eat Love Die te zien was en in 2021 de tentoonstelling Overgave. Ook exposeerde ze bij Fotodok in Utrecht, op Fotofestival Schiedam in Stedelijk Museum Schiedam, bij Battersea Arts Centre in Londen, Corrosia in Almere, VOX-POP Amsterdam en The Art Pavillion in London. Meermaals ontving Roos van Geffen stipendia, o.a. van Het Tijlfonds (Prins Bernhard Cultuurfonds) en van Mondriaanfonds/ Fonds BKVB. Roos geeft les aan verschillende kunstacademies en begeleidt studenten. (tekst website roosvangeffen)
Zie voor meer informatie haar website.

Voor de expositie Bodytalk:

3-channel video-installatie, 7 gedigitaliseerde 16mm z/w films 9:36” in loop

In de video-choreografie Fuga kijken zeven mensen de kijker recht aan; vier vrouwen, drie mannen, van verschillende leeftijden. Afwisselend vallen ze, in overgave, recht vooruit en staan weer op. Soms synchroon, dan alleen. De titel van dit 10 meter-brede werk verwijst naar de muzikale vorm fuga, gekenmerkt door polyfonie en herhalingen. Bach gebruikte in zijn hoogmis een zevenstemmige fuga, waarin de verrijzenis een belangrijk thema is. In de psychologie heeft fuga de betekenis van plotseling verdwijnen. Er is een geruststelling in het besef van een continue cyclus van verdwijnen en terugkeren. Deze eeuwige terugkeer is een belangrijk thema in Nietzsches werk. De rode draad in zijn theorieën is dat alle gebeurtenissen in de wereld deel uitmaken van een eeuwige reeks cycli, dat alles zich herhaalt.

Disciplines

Ik limiteer me niet tot één medium. Ik experimenteer met verschillende materialen en opstellingen, om de betekenis en existentiële ervaring precies over te brengen. Ik maak zorgvuldig gecomponeerde, geconcentreerde beelden, die visueel aantrekkelijk zijn. Het lichaam (of delen ervan) is de vertolker van abstracte ideeën.

Meer informatie & contactgegevens

Website: roosvangeffen.com

Instagram: roosvangeffen

volgende