DSC_0747 publieksprijs winnares De Salon site

 

Marie-Josée Comello.

Winnares Publieksprijs 2017: De Salon Prijs
‘Wij willen ons altijd kunnen verhouden tot onze omgeving, hetzij bewust dan wel onbewust.
Dit biedt ons niet alleen herkenbaarheid, maar vooral stabiliteit en controle. Onderzoek naar ons verleden en onze toekomst biedt ons kennis; wij onderzoeken, analyseren, restaureren en archiveren om onze plaats in tijd en ruimte te begrijpen’, aldus Marie-Josée Comello.
Het onderzoek van Comello gaat over de verstoring van deze kennis, startend vanuit de fascinatie voor fragmenten, nieuwsgierig naar de ontbrekende delen uit het verleden of de onvoltooid toekomstige tijd en niet minder naar de leegte die een fragment in zich meedraagt.

Het in deze tentoonstelling getoond werk ‘I am not my Sister’ (2016) gaat over het anoniem gebleven meisje uit het beroemde schilderij ‘Het meisje in het blauw’ (1641) van Johannes Verspronck. Haar portret werd direct na WO II gedrukt op een Nederlands bankbiljet en ging zo gedurende een aantal jaren de wereld rond. Voor Marie-Josée Comello is het een fascinerend gegeven dat niemand tot op de dag van vandaag weet wie zij was.
Het fenomeen barbiepop, bekend bij de meerderheid van de mensheid, wordt door haar eveneens als een anoniem ‘verschijnsel’ beschouwd.
In deze muurinstallatie komen fragmenten van beiden tezamen in een poging de identiteit van ‘Het meisje in de blauw’ dichterbij te brengen, of misschien juist wel ons onvermogen hiertoe.

Het werk bestaat uit in oplage vervaardigde porseleinen objecten die met hun repetitieve karakter een wandinstallatie vormen. De gebruikte techniek is de giettechniek, in combinatie met handgevormde samengestelde elementen. Daarnaast is gebruik gemaakt van digitaal gedrukte transfers, speciaal geschikt voor het inbranden in porselein.

Marie-Josée Comello behaalde haar MFA aan de MAD Faculty Hasselt, België. In 2016 won ze de eerste prijs in de Latvia International Ceramics Biennale. Het onderscheiden werk is opgenomen in de vaste collectie van het Mark Rothko Art Center in Letland. Daarnaast werd haar werk getoond in meerdere buitenlandse keramiek biënnales en diverse andere buitenlandse tentoonstellingen. Het is de eerste keer dat Marie-Josée Comello haar werk in Nederland presenteert.

Foto publicatie de Salon2