Martijn Lucas van Erp

“Er is iets aan de bruutheid om met het schraapstaal in zink te krassen dat mij spontaniteit en energie geeft.  Beelden uit mijn dromen vloeien dan samen met gevoelens die ik, al krassend, uitbeeld in mijn eigen beeldtaal. Het is voor mij een gelegenheid om kleine prenten te maken. De onverbiddelijkheid van de onuitwisbare kras in de zinkplaat maakt dat ik moet loslaten en vertrouwen op een goed resultaat, wat het ook wordt.

Vervolgens moet de plaat voorzien worden van drukinkt, die weer moet worden weggehaald als het teveel is. Dit alles terwijl het hoogwaardige etspapier ligt te weken in water. In deze fase volg ik de technische stappen, het poetsen van de plaat is intensief en knus, zittend naast een piepkleine verwarming die nodig is om de inkt en de platen te verwarmen waardoor deze vloeibaar wordt. Voor de verandering verspreidt zich een gezellige warmte in het anders kille atelier in november.
Dan komt de fase van het drukken.
De prent is voor mij steeds een verrassing. Ik ben nieuwsgierig hoe de afbeelding zich verhoudt tot de zinkplaat, nu het in spiegelbeeld is afgedrukt. Of, welke sfeer krijgt de ets, nu de lijnkleur zwart is afgedrukt op papier en het beeld is omkaderd door de afdruk van de zinkplaat?
En ergens tussen deze fases moet het dan gebeurd zijn, iets autonooms, dat het beeld waardig maakt om op zichzelf te staan, uit zichzelf spreekt, en mij blij maakt. Dan is het eerlijk en wordt het voor mij een geëtst dagboek.
Persoonlijk waren oktober en november veelbewogen maanden, genoeg kruit om te etsen. Maar ik geloof dat hoe dichter ik bij mezelf kom in het maken van deze etsen, hoe meer het resoneert bij anderen. Dat is de taal die ik zoek in deze werken”.

 

Martijn Lucas van Erp studeerde aan de Maastricht Academy for Fineart and Design. Zijn werk is te bewonderen in binnen- en buitenlandse tentoonstellingen. Hij werd genomineerd voor de Parkstad Limburg Prijs, de Hermine van Bers Prijs en de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst. Zijn werk is te vinden in talloze kunstcollecties waaronder de Zuyderland Kunstcollectie, DSM-kunstcollectie en de collectie van het Domijn en hij wordt vertegenwoordigd door Huub Hannen Galerie en Galerie Jan van Hoof, galerie van het jaar 2017

Martijn van Erp 02