Randprogramma bij de expositie Bodytalk

Het randprogramma van BODYTALK zal nauw aansluiten bij het thema. Het is bedoeld voor een breed publiek uit de eigen regio en belangstellenden van daarbuiten.

De geplande workshop van Laura Theunissen op zondag 7 januari, 11:00 uur gaat helaas niet door. Er is niet voldoende belangstelling.

Voor meer informatie over Laura en eventueel andere mogelijkheden om bij haar een workshop te volgen kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen op haar website: www.lauratheunissen.com.

Beleef tijdens de kerstvakantie een spetterende Film & Fun ochtend in Filmhuis ZICHT! Begin de ochtend met een ontdekkingstocht door museum Het Nieuwe Domein. Hier doe je inspiratie op voor een te gekke knutselworkshop van juf Maartje, waarbij je je eigen pet ontwerpt. Vervolgens bekijken we samen de gezellige familiefilm Jippie No More (6+) en sluiten we ten slotte af met een heerlijke nieuwjaarstraktatie!

Donderdag 04 januari; aanvangstijd 9:15 uur en de verwachte eindtijd is 12:30 uur
Entree:  € 10,-
Ga voor tickets naar: Film & Fun ochtend – Jippie No More | Filmhuis Zicht

Deze ochtend wordt in samenwerking met De Salon georganiseerd

Programma:

9.15 uur – Inloop

9.20 uur – Welkomstwoord

9.25 uur – Op ontdekkingstocht in museum Het Nieuwe Domein i.s.m. De Salon

9.35 uur – Start knutselen

10.30 uur – Start film

12.10 uur – Lekkere nieuwjaarstraktatie

12.30 uur – Einde

Over de film Jippie No More!
Jippie No More! is een originele feelgoodfilm voor de hele familie, die laat zien dat liefde, vriendschap en familie best uitdagend kunnen zijn. Als Gail, de oudste zus van Jaap Peter (Jippie), gaat trouwen, komt de hele familie bij elkaar in het grote landhuis van opa Willem. Samen willen ze er een groot feest van maken. Dat blijkt lastig als Jippie voor het eerst verliefd wordt op Lily, die meer oog lijkt te hebben voor zijn zusje Joe. Wanneer ook de rest van de familie tegen de welbekende gezinsperikelen aanloopt, lopen de spanningen hoog op. Maar als de trouwdag eindelijk aanbreekt, is het de liefde die iedereen weer samenbrengt.

Regisseur Margien Rogaar (familieserie Lampje) en scenarist Fiona van Heemstra (Knor) maakten een hartverwarmende familiefilm voor jong en oud. Jippie No More! was geselecteerd als openingsfilm van Cinekid 2023, en won er de de Publieksprijs voor Beste Nederlandse Kinderfilm én de Jeugdjury Award.

Op woensdagmiddag 27 december verzorgt Jan Salden een filmcollege over het thema
‘Bodytalk in de film’. Aanvangstijdstip is 14:15 uur. De lezing is georganiseerd in samenwerking met filmhuis Zicht en vindt
plaats in een zaal van het filmhuis. De lezing van Jan wordt na een korte pauze gevolgd door de film: “Small, Slow but Steady”. Een korte introductie:

Keiko is een jonge vrouw met een gehoorbeperking en maar één droom: professioneel bokser worden. Ondanks de grote uitdaging spendeert ze elke vrije minuut in de ring, waar ze dankzij haar toegewijde coach haar mannetje staat. Maar wanneer haar vertrouwde boksclub dreigt te sluiten vanwege de pandemie en de kwakkelende gezondheid van haar coach, maakt een angst zich meester van Keiko. Haar grootste obstakel blijkt niet haar volgende gevecht, maar om zichzelf en haar drijfveer te begrijpen. Small, Slow but Steady is een intiem portret van een eigengereide jonge vrouw op zoek naar haar wilskracht om te boksen. Regisseur Shô Miyake baseerde zijn film losjes op de autobiografie van Keiko Ogasawara, de eerste professionele vrouwelijke bokser met een gehoorbeperking in Japan. Zijn op prachtig 16mm geschoten karakterstudie werd door Kinema Junpo uitgeroepen tot beste Japanse film van 2022 en won CinemAsia’s Jury Award in 2023.

Hou ook de website van Filmhuis Zicht in de gaten. Tickets zijn verkrijgbaar via Zicht.

BODYTALK AAN HET WOORD

De Salon Sittard-Geleen en Tekstverslaafd nodigen je uit mee te doen aan de schrijfwedstrijd over BODYTALK.
We nodigen woordkunstenaars, dichters, schrijvers en andere tekstverslaafden uit om deel te nemen aan:

“BODYTALK AAN HET WOORD”

1. Schrijf een tekst van maximaal 500 woorden (ca één pagina)
2. Stuur je tekst vóór 1 december in onder vermelding van je naam, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum
naar info@salonsittard-geleen.nl

Alle deelnemers krijgen een bericht van ontvangst. Een jury van drie personen maakt vervolgens een selectie van genomineerden. De genomineerden worden uitgenodigd om op 17 december, tijdens de ‘Dag van het Woord’ hun werk voor te dragen aan de jury en een publiek.

De teksten van de genomineerden worden ook gepubliceerd op de website van Salon Sittard-Geleen (https://www.salonsittard-geleen.nl/).

Voor deelnemers t/m 18 jaar is er een speciale jongerenprijs!

Op de eerste zondag in de maand worden gratis rondleidingen verzorgd in de expositie Bodytalk. Uiteraard moet u wel beschikken over een toegangsticket tot het museum dan wel een museumjaarkaart.

Telkens vanaf 14:00 uur

Zondag 1 oktober 

Zondag 5 november 

Zondag 3 december

Zondag 7 januari is geen rondleiding meer.

Uitnodiging

De tweede performance van Martha Thissen is in de museumruimte op zondagmiddag 10 december om 14:30 uur.

Met haar werk vertelt Thissen verhalen die raken aan het magisch realisme en het sprookjesachtige. De eigenaardige personages die leven in de door Thissen gecreëerde werelden, dicteren ons waar naar gekeken moet worden. De media film en performance, met het vermogen dwingend van aard te zijn, dragen hieraan bij. Thissen is zich ervan bewust dat degene die aan het woord is, de macht in handen heeft; totdat ze verbroken wordt.

De inspiratiebron voor het werk in de tentoonstelling is het boek van de Ierse schrijfster Doireann Ní Ghríofa genaamd Een geest in de keel. Het vestigde haar aandacht op verhalen en liederen die vrouwen aan elkaar, hun kinderen of geliefden doorgeven.

Laat u op deze zondagmiddag betoveren. Welkom in het museum. Voor deze performance wordt geen extra bijdrage gevraagd.

Op zondagmiddag 19 november heeft Ans Verdijk een lezing gegeven met als titel: Whispering Islands

De lezing heeft  plaatsgevonden in het museum Het Nieuwe Domein in de Ligne Sittard.

Gedurende haar 40-jarige artistieke loopbaan heeft Ans Verdijk een unieke benadering ontwikkeld wat betreft de relevantie van beeldende geschiedenis.

Ze verzamelt historische materialen en sculpturen.

U heeft een intrigerende blik gekregen op hoe Verdijk historische artefacten onderwerpt aan vernieuwende processen van vernieling en restauratie, zonder vast te houden aan strikte historische precisie.

Van draagbare kunstwerken zoals ‘Bodytalk’, tot meeslepende imaginaire creaties die als theatrale installaties werden gepresenteerd. In deze lezing heeft Ans Verdijk haar artistieke reis gedeeld met de toehoorders en haar ontwikkeling als kunstenaar belicht.

Op zondag 12 november vanaf 14:00 uur: lezing door Arjen van Prooijen over ‘bodytalk in de kunstgeschiedenis’.

Deze lezing was volgeboekt.

Op zondag 12 november heeft Arjen een geweldige en leerzame lezing verzorgd over het thema van de expositie. De lezing was volledige volgeboekt. De lezing vond plaats in het Erfgoedcentrum op loopafstand van De Ligne. 

“Tijdens de lezing bekijken we het lichaam van de mens in de kunstgeschiedenis. Het verhaal start bij de oudste afbeeldingen van de mens, maar ook met de nieuwste inzichten daarover. Vervolgens bekijken we hoe het lichaam een instrument kan zijn bij de verbeelding. Beweging (en zelfs uitputting) van het lichaam kan kunst worden. Kunstenaars onderzochten daarbij de grenzen van de mogelijkheden van het lichaam. Tenslotte bekijken we de subjectiviteit van het waarnemen van het (eigen) lichaam door kunstenaars. Wat vertelt het lichaam? Ga mee op de afwisselende reis van de bodytalk en u zult verrassende ontdekkingen doen.”

Arjen van Prooijen & bestuur De Salon

‘Geographies of Solitude’:

Documentaire bij Filmhuis ZICHT in combinatie met een bezoek aan de tentoonstelling Body Talk in museum Het Nieuwe Domein

De met prijzen overladen documentaire Geographies of Solitude is een unieke cinema ervaring.
Een portret van een eiland als levend wezen.
Op zondag 8 oktober combineer je deze film met een bezoek aan de tentoonstelling Body Talk in museum Het Nieuwe Domein! Je filmticket geldt als entreebewijs voor de tentoonstelling.

Een adembenemende film over een betoverend eiland, middenin de Atlantische Oceaan, waar een vrouw al meer dan 40 jaar in haar eentje woont. Een magische wereld waarin je wordt ondergedompeld; door zijn wonderschone beelden en de intieme, overweldigende geluiden van de beestjes, het gras, het spookachtige huilen van de zeehonden en de altijd aanwezige wind.

Regisseur Jacquelyn Mills deelt een buitengewoon esthetische gevoel voor detail, kleur en leven. Met speciale contactmicrofoons vangt ze het geluid van een mier die loopt of een kruipende slak. Ze ontwikkelt stukken film in zeewier en belicht ze onder een prachtige sterrenhemel.

Ga voor meer informatie en tickets naar: Geographies of Solitude | Filmhuis Zicht

In samenwerking met de Stichting Ecsplore worden in de herfstvakantie een aantal activiteiten georganiseerd voor kinderen en voor ouderen.

Voor kinderen zal dat zijn op vrijdag 20 oktober; het betreft een groep van maximaal 40 kinderen

Voor ouderen wordt op woensdag 18 oktober een activiteit georganiseerd.

Het aanmelden hiervoor kan alleen via de Stichting Ecsplore. Beide dagen zullen in de nieuwsbrief van Ecsplore aangekondigd worden.

Peter van Deursen gaat in de loop van november 1 of 2 keer een workshop geven in het museum en atelier bij het museum. Zodra meer bekend is over aard en inhoud van deze workshops vindt u dat hier.

Educatief programma

Door hier te klikken gaat u meteen naar de pagina waar u het gehele educatieve programma kunt zien met lessen die door onze stagiaires ontwikkeld zijn.

Educatie vormt voor de Salon een essentieel onderdeel van het programma. Zonder educatie is er minder communicatie en overdracht van het getoonde werk. Het educatief programma dat in samenspraak met De Domijnen wordt ontwikkeld, zal al ruim voor de start van de tentoonstelling aan de belangstellenden, met name basisscholen, worden aangeboden.

In overleg met de stagiaires van Zuyd Hogeschool Maastricht die ons ondersteunen in de voorbereiding naar de expositie en tijdens de expositieweken wordt ook het ernaar gestreefd om de bovenbouw leerlingen van het VO bij de expositie te betrekken. De aandacht richt zich met name op de leerlingen van het profiel ‘Cultuur & Maatschappij’ van de bovenbouw van het Havo en het VWO.

Deelname aan het educatief programma door scholen, verenigingen en instellingen zal enerzijds en indien mogelijk in hun eigen omgeving, dus buiten het museum plaatsvinden en anderzijds in het museum zelf gebeuren. De Salon is voornemens daarvoor deskundige kunstenaars en/of docenten zowel betaald als vrijwillig in te zetten. In overleg met de deskundigen wordt in de aanloop naar de expositie gewerkt aan een lesbrief, die gehanteerd kan worden tijdens de les op de locatie van de school en wordt inhoud gegeven aan een workshop, die plaats kan vinden in het museum zelf.

Het bezoek aan de tentoonstelling met een rondleiding op maat en gerichte verwerkingsopdrachten voor de specifieke groepen vormt het sluitstuk van deelname aan het educatieprogramma.