Torsten Uerlings

 

 

 

 

 

 

Torsten Uerlings

  More space (for the tuna)

Het werk van Torsten Uerlings bestaat grotendeels uit assemblages van schilderijen, grafisch werk, sculpturen en objecten. Op het eerste gezicht ogen zijn installaties als onschuldige vormen, maar achter de mooie kleuren en materialen schuilt een wereld die wij niet goed kunnen duiden. Fragmentarisch, soms formalistisch, met een hint naar figuratie bouwt Uerlings zijn ruimtelijke installatie op. Hij lijkt een omgeving te creëren waarin de beelden met elkaar het gesprek aangaan. Wat precies te zien is, beoordeelt de kijker zelf.

Als inspiratiebron gebruikt Uerlings grotendeels het hedendaagse nieuws.

“On the one hand you have the shock reaction, which is produced by pictures in the media. On the other hand you have the art which is produced in the quiet studio when the world around us is literally falling apart. This ambiguity fascinates me when this dramatic, terrible impact is transformed in paint. Pictures that were violent and aggressive aren’t that anymore. They become a part of the work…”

Voor ‘De Salon’ is er een keuze van werken gemaakt, die het grafische karakter van zijn oeuvre benadrukken. De werken zijn ontstaan in de laatste twee jaren. De grafische technieken zijn houtsnedes, zeefdruken, sjablonendruk en monoprints.

Uerlings studeerde aan de Maastricht Academy for Fineart and Design. Sindsdien heeft hij op meerdere plekken geëxposeerd in binnen- en buitenland, waaronder Bureau Europa, Greylight Projects en Hedah. In 2015 was hij de winnaar van de L’ amici di Paolo Brandi Prijs.

SONY DSC