foto Vanessa Mezzolla voor salon 2016

 

 

 

 

 

 

Vanessa Mezzolla

 

Tijdens haar studie en stage kwam Vanessa Mezzolla in aanraking met Multivisie: projecties van computergestuurde dia projectoren. Deze techniek stelde haar in staat om bewegend beeld te creëren met dia’s, gelijktijdig met geluidsband. Deze voorloper van de huidige multimediaprojectie was tijdrovend, duur en vroeg om precisie en technisch inzicht.
Het magische van de Multivisie was voor Mezzolla echter het derde beeld, dat in het digitale tijdperk verloren was gegaan. Immers, door de constante aanwezigheid van licht door de projectie, ontstond er een derde, onwerkelijke dimensie.

Voor deze tentoonstelling laat Mezzolla twee werken zien, geprint op canvas,die afkomstig zijn uit de serie You&EYE en waarvan de magie van bovenstaand derde beeld als inspiratiebron gebruikt werd. Als medium koos zij grotendeels de huidige digitale Grafische Beeldbewerking (Photoshop) maar poogt zij het verloren effect van vroeger te realiseren. Net zoals haar voorgangers in de donkere kamer dit deden nog vóór er dia projectoren bestonden en lang vóór de digitale beeldbewerking. Het eindresultaat is een magisch geheel waarbij het beeld de kijker vanuit verschillende ooghoeken telkens op een nieuwe manier weet te intrigeren.

Om het werkproces aan de toeschouwer te laten zien, toont Mezzolla naast deze twee foto’s verschillende manuele transfer- en druktechnieken, (bijvoorbeeld met lijm, printer, strijkijzer en blenderpen) op verschillende ondergronden zoals hout, papier en stof.

Vanessa Mezzolla studeerde Fotografie aan de Media Arts & Design Faculty te Genk en aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Ze exposeert in binnen- en buitenland.

You&EYE vanessa mezzolla - dad