YvetteDeVries

 

 

 

 

 

 
Yvette de Vries

 

 

De verwondering over het feit dat Maria (maar) enkele keer genoemd wordt in de Bijbel, terwijl ze zoveel troost biedt aan zoveel mensen, zette Yvette de Vries aan tot het doen van onderzoek naar de rol van vrouwen in oude, voorchristelijke religies. De Vries vraagt zich af ‘wie is de vrouw van God en hoe ziet de Godin eruit?’

Figurines (vrouwenbeeldjes) uit oude culturen vormen de basis van haar werk in ‘De Salon’. De hier getoonde werken zijn eenvoudige drogenaaldetsen, geknipt, gekrast met inkt en gedrukt op bewerkt tekenpapier. De blinddruk maakt deel uit van de compositie. Vele (kleine) etsen maken hier één werk, getiteld ‘Innerlijk lichaam’. Haar etsen tonen de koe, de stier en het kalf, als symbool voor het mannelijke in het vrouwelijke, gecombineerd met fantasievolle voortplantingsorganen. De vele kleine, droge naald grafiek-tekeningen zijn het residu van twee jaar lezen tekenen, schilderen, filmen en etsen.

Yvette de Vries is creatief therapeut en beeldend kunstenaar. Haar werk kenmerkt zich door verscheidenheid. Tijdens haar laatste jaar op de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht in 2001 heeft ze zich toegelegd op het werken met digitale tekenprogramma’s op de PC. Daaruit zijn XXL-zeefdrukken ontstaan waarmee ze is afgestudeerd. Daarna heeft ze in haar werk thema’s als de vier elementen, verhalen uit de Bijbel, en de betekenis van religie onderzocht en vormgegeven. Materiaal en medium zijn onderdeel van haar onderzoek.

ToroYvettedeVries